Zonnepanelen: Zon op Nes

Op 7 mei 2018 lanceerde een aantal inwoners in Nes a/d Amstel de eerste energiecoöperatie in gemeente Amstelveen. Coöperatie Zon op Nes wekt energie op met zonnepanelen die liggen op het dak van dorpshuis De Nesse. De organisatie kreeg subsidie van het Amstelveense Duurzaamheidsfonds.

Omdat het dak van het dorpshuis in 2017 toe was aan renovatie kwamen enkele Nessers met de vraag of dat dak daarna mogelijk gebruikt zou kunnen worden om er zonnepanelen op te plaatsen. Bij bouwkundig onderzoek bleek het daarvoor prima geschikt te zijn. Het dorpshuisbestuur heeft daarop aan de nieuw opgerichte coöperatie Zon op Nes het dak gratis ter beschikking gesteld. 15 Huishoudens investeerden samen in 132 panelen. Jaarlijks hopen zij daarmee 32.000kWh groene stroom te kunnen opwekken.

De Gemeente Amstelveen - waar Nes onder valt - wil graag minder afhankelijk worden van fossiele energie. Zij steunde daarom dit initiatief met een subsidie van het Amstelveense Duurzaamheidsfonds. Carina Dijkhuis van dit gemeentelijke fonds feliciteerde de bestuursleden Wil Nieuwendijk en Nicoline Boonstra met dit mooie resultaat: Nes heeft de eerste energiecoöperatie in de gemeente Amstelveen.